Mic dicționar de front

Artilerie

Tunuri de orice calibru. Artileria ușoară este tractată de regulă de cai, iar artileria grea, cu obuziere de la 155 mm la 500 mm, este motorizată la sfârșitul războiului. 70% dintre răniți au fost victimele duelurilor de artilerie pe frontul de vest.

Avionul

Utilizat inițial ca mijloc de observare și recunoaștere a terenului și de localizare a trupelor inamice. Au primit misiuni de bombardament la sfârșitul războiului.

Blindatele

Blindatele sau tancurile englezești au fost angajate pentru prima oară în bătălia de pe Somme, la 15 noiembrie 1916. Cele franceze au intrat în luptă în 1917.

Grenadele

Inițial degajau pozițiile adverse după asalturi. Ulterior au fost folosite ca o parte importantă a atacurilor de infanterie.

Minele

Dispozitive umplute cu explozivi, ascunse în pământ sub liniile adverse, destinate să dezorganizeze inamicul în momentul exploziei.

Mitralierele

Arme caracteristice războiului industrial, apărute în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Puterea lor ucigașă era considerabilă, trăgeau de la 400 la 600 de lovituri pe minut.

Puștile

Puștile utilizate în război: Mauser (germani), Anfield (englezi), Lebel (francezi). Puști cu repetiție, care trag precis până la 600 m, și rămân eficace până la 1400 m.

Zeppelinul (dirijabilul)

Un aerostat (aeronavă) cu extremitățile alungite, capabil să se deplaseze în orice direcție, folosit mai ales pentru bombardamente.