Cele 14 puncte ale lui Wilson

[…] Ceea ce ne dorim este ca lumea să devină un loc sigur în care toți să poată trăi, un loc posibil în special pentru orice națiune ce iubește pacea, pentru orice națiune care dorește să-și trăiască liber propria viață, să decidă asupra instituțiilor proprii, și să fie sigură că este tratată cu toată justețea și loialitatea de celalte națiuni, în loc de a fi expusă violenței și agresiunii egoiste de altădată. […]

Convenții de pace, pregătite la lumina zilei; nu vor mai fi înțelegeri particulare și secrete de niciun fel între națiuni, ci diplomația va proceda întotdeauna deschis și în văzul tuturor.

Libertatea absolută a navigației pe mare, în afara apelor teritoriale, atât în timp de pace cât și în timp de război [...].

Garanții suficiente pentru reducerea armamentelor fiecărei țări până la minimul compatibil cu securitatea interioară.

Evacuarea întregului teritoriu rus și reglarea tuturor chestiunilor referitoare la Rusia care să asigure cea mai bună și mai liberă cooperare a tuturor națiunilor lumii, pentru a oferi Rusiei întreaga posibilitate de a decide, în deplină independență, propria sa evoluție politică și propria sa organizare națională.

Trebuie ca Belgia [...], să fie evacuată și restaurată [...].

Întregul teritoriu francez trebuie să fie eliberat iar regiunile invadate trebuie restaurate; prejudiciul propus Franței de Prusia în 1871 în ceea ce privește Alsacia și Lorena, prejudiciu care a tulburat pacea mondială pentru aproape 50 de ani, trebuie să fie reparat [...].

Popoarelor din Austro-Ungaria, [...] trebuie să le fie acordate posibilitatea unei evoluții autonome.

România, Serbia și Muntenegru trebuie să fie evacuate; teritoriile lor ocupate trebuie să fie restaurate; Serbiei trebuie să i se asigure accesul liber la mare [...].

Trebuie creat un stat polonez independent, care să cuprindă teritoriile locuite de populațiile indiscutabil poloneze și căruia să i se asigure un acces liber la mare [...].

Trebuie să se constituie o asociere generală a națiunilor în virtutea unor convenții formale, având ca obiect oferirea de garanții reciproce de independență politică și integritate teritorială atât a statelor mici, cât și a statelor mari.