Situația după revoluție

Lucrurile continuau să meargă din rău în mai rău. Bolșevicii au căpătat o mentalitate de autocrat și distrug fără milă tot ce li se opune. Pentru că Duma municipală refuzase să pună în aplicare decretul de dizolvare, l-au arestat pe primar și pe principalii consilieri. Nu există libertatea presei: toate ziarele, inclusiv cele socialiste, care au reprodus apelul adresat poporului rus de membrii vechiului guvern provizoriu au fost suspendate și numeroși jurnaliști au fost închiși. Cât despre semnatarii apelului, care n-au reușit să scape din Petrograt, ei sunt acum în fortărețe. [...] Printre ei, revoluționarii faimoși care au luptat toată viața împotriva vechiului regim au fost trimiși în închisorile țariste, în Siberia etc.


Louis de Robien, Jurnalul unui diplomat în Rusia



Constituția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, lege fundamentală, 5 decembrie 1936, cu schimbările și adăugirile primite la sesiunile I, II, III, VI, VII ale Sovietului Suprem al URSS (Editura în Limbi Străine, Moscova, 1943)

 

Capitolul X: Drepturile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor

 

ARTICOLUL 118: Cetățenii URSS au dreptul la muncă, adică dreptul de a căpăta o muncă asigurată, plătită potrivit cu cantitatea și calitatea ei.

Dreptul la muncă este asigurat prin organizarea socialistă a economiei naționale, prin dezvoltarea neîntreruptă a forțelor de producție ale societății sovietice, prin înlăturarea posibilității crizelor economice și prin lichidarea șomajului.

 

ARTICOLUL 119: Cetăţenii URSS au dreptul la odihnă.

Dreptul la odihnă este asigurat prin scurtarea zilei de muncă pentru majoritatea covârșitoare a muncitorilor până la șapte ore, prin stabilirea de concedii anuale cu menținerea plății salariului pentru muncitori și funcționari, prin punerea la dispoziția poporului muncitor a unei rețele întinse de sanatorii, case de odihnă și de cluburi.

 

ARTICOLUL 120: Cetăţenii URSS au dreptul la asigurare materială la bătrânețe, precum și  în caz de boală și de pierdere a capacităţii de muncă.

Acest drept este garantat prin dezvoltarea largă a asigurării sociale a muncitorilor și funcționarilor pe socoteala statului, prin ajutor medical gratuit pentru cei ce muncesc și prin darea în folosința poporului muncitor a unei rețele întinse de stațiuni balneare și climaterice.

 

ARTICOLUL 121: Cetăţenii URSS au dreptul la învățământ.

Acest drept este asigurat prin învăţământul primar general și obligatoriu, prin gratuitatea învățământului, inclusiv a învățământului superior, prin sistemul burselor de stat acordate majorității covârșitoare a studenților școlilor superioare, prin învățătură în școli în limba maternă, prin organizarea pe lângă fabrici, sovhozuri, stațiuni de mașini agricole și tractoare și pe lângă colhozuri a învățământului gratuit profesional, tehnic și agronomic pentru cei ce muncesc.

 

ARTICOLUL 122: Femeia în URSS are drepturi egale cu ale bărbatului în toate domeniile vieții economice, publice, culturale și social-politice.

Posibilitatea realizării acestor drepturi ale femeii este asigurată prin acordarea femeii de drepturi egale cu cele ale bărbatului la muncă, la plata muncii, la odihnă, la asigurarea socială și la învățământ prin ocrotirea de stat a intereselor mamei și copilului, prin asigurarea concediului cu plata salariului pentru femeile însărcinate, prin organizarea unei rețele întinse de maternități, de leagăne și de grădini de copii.

 

ARTICOLUL 123: Egalitatea în drepturi a cetăţenilor URSS, fără deosebire de naţionalitate și rasă, în toate domeniile vieţii economice, publice, culturale și social-politice, este lege de neclintit.

Orice fel de îngrădire, fie ea directă sau indirectă, a drepturilor sau, invers, stabilirea de privilegii directe sau indirecte pentru cetățeni pe temeiul rasei sau naționalității căreia aparțin, precum și orice propovăduire a exclusivismului sau a urei și disprețului de rasă sau naționalitate se pedepsește de lege.

 

ARTICOLUL 124: În scopul asigurării pentru cetățeni a libertății de conştiinţă, biserica în URSS este despărțită de Stat și şcoala este despărțită de biserică.

Libertatea exercitării cultelor religioase și libertatea propagandei antireligioase este recunoscută tuturor cetățenilor.

 

ARTICOLUL 125: Potrivit cu interesele poporului muncitor și în scopul întăririi regimului socialist, cetățenilor sovietici li se garantează prin lege:

(a) libertatea cuvântului;

(b) libertatea presei;

(c) libertatea întrunirilor și a mitingurilor;

(d) libertatea cortegiilor și demonstrațiilor de stradă.

 

Aceste drepturi ale cetățenilor sunt asigurate prin punerea la dispoziția poporului muncitor și a organizațiilor lui a tipografiilor, depozitelor de hârtie, clădirilor publice, străzilor, mijloacelor de comunicare și altor condiții materiale necesare pentru exercitarea acestor drepturi.

 

ARTICOLUL 126: În corespundere cu interesele poporului muncitor și în scopul dezvoltării inițiativei organizatorice și a activității politice a maselor populare, cetățenilor URSS li se asigură dreptul de asociere în organizații obștești: în sindicate profesionale, în uniuni cooperative, în organizații ale tineretului, în organizații sportive și de apărare, în asociații culturale, tehnice și științifice; iar cetățenii cei mai activi și mai conștienți din rândurile clasei muncitoare și ale celorlalte pături ale celor ce muncesc seunesc în Partidul Comunist (Bolșevic) din toată Uniunea, partid care este detașamentul de avangardă al celor ce muncesc în lupta lor pentru întărirea și dezvoltarea regimului socialist și reprezintă sâmburele conducător al tuturor organizațiilor oamenilor muncii, atât al celor obștești, cât și al celor de Stat.

 

ARTICOLUL 127: Cetăţenilor URSS le este garantată inviolabilitatea persoanei. Nimeni nu poate fi arestat altfel decât pe baza hotărârii tribunalului sau cu încuviințarea procurorului.

 

ARTICOLUL 128: Inviolabilitatea domiciliului cetățenilor și secretul corespondenței sunt ocrotite de lege.

 

ARTICOLUL 129: URSS acordă dreptul de azil cetățenilor străini, urmăriți pentru apărarea intereselor poporului muncitor sau pentru activitate științifică sau pentru lupta de eliberarea națională.

 

ARTICOLUL 130: Fiecare cetățean al URSS este dator să respecte Constituția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, să execute legile, să mențină disciplina muncii, să-și îndeplinească cinstit datoriile sociale, să respecte regulile de conviețuire în societatea socialistă.

 

ARTICOLUL 131: Fiecare cetățean al URSS este dator să păzească și să întărească proprietatea obștească, socialistă, care este baza sfântă și inviolabilă a regimului sovietic, izvorul bogăției și puterii patriei, izvorul unei vieți îmbelșugate și civilizate a întregului popor muncitor.

Persoanele care atentează la proprietatea obștească, socialistă sunt dușmani ai poporului.

 

ARTICOLUL 132: Obligativitatea generală a serviciului militar este lege.

Serviciul militar în Armata Roșie Muncitorească-Țărănească este o datorie de onoare pentru  cetățenii URSS.

 

ARTICOLUL 133: Apărarea Patriei este o datorie sfântă pentru fiecare cetățean al URSS. Trădarea de patrie – călcarea jurământului, trecerea de partea inamicului, aducerea de prejudicii puterii militare a statului, spionajul – este pedepsită cu toată rigoarea legii ca fiind nelegiuirea cea mai grea.