Tratatul despre excitantele moderne a apărut în 1839, la cererea editorului Charpentier. Aici Balzac zăbovește asupra alimentelor al căror consum provoacă efecte asemănătoare cu cele produse de droguri – rachiul sau alcoolul, ceaiul, cafeaua, zahărul și tutunul –, trădându-și preferința pentru condimente și alimente exotice, aspect care ne permite să ghicim o reminiscență a mentalității medievale care valoriza condimentele și alimentele rare.
Tratatul despre viața elegantă este unul dintre cele mai faimoase manifeste ale dandismului în Franța. Apărut sub forma a cinci articole consecutive – între 2 octombrie și 5 noiembrie 1830 – în revista regalistă La Mode, textul este scris, se pare, la comanda editorului revistei, Emile de Girardin, care încerca astfel să revigoreze publicația într-un context istoric și social dificil. Prin maxime, anecdote și mici istorii, Balzac readuce în scenă personaje notorii ale vremii lor, oferindu-ne un tablou al aristocrației franceze din zorii secolului al XIX-lea.
Tratatul despre excitantele moderne a apărut în 1839, la cererea editorului Charpentier. Aici Balzac zăbovește asupra alimentelor al căror consum provoacă efecte asemănătoare cu cele produse de droguri – rachiul sau alcoolul, ceaiul, cafeaua, zahărul și tutunul –, trădându-și preferința pentru condimente și alimente exotice, aspect care ne permite să ghicim o reminiscență a mentalității medievale care valoriza condimentele și alimentele rare.
Tratatul despre viața elegantă este unul dintre cele mai faimoase manifeste ale dandismului în Franța. Apărut sub forma a cinci articole consecutive – între 2 octombrie și 5 noiembrie 1830 – în revista regalistă La Mode, textul este scris, se pare, la comanda editorului revistei, Emile de Girardin, care încerca astfel să revigoreze publicația într-un context istoric și social dificil. Prin maxime, anecdote și mici istorii, Balzac readuce în scenă personaje notorii ale vremii lor, oferindu-ne un tablou al aristocrației franceze din zorii secolului al XIX-lea.