Prezentare generală a manualului – Editura Paralela 45 Editura Paralela 45

Prezentare generală a manualului

Manualul de Limba și literatura română pentru clasa a VII-a al Editurii Paralela 45 face parte dintr-o serie de materiale concepute pentru a oferi un sprijin complex profesorului în procesul didactic. Astfel, pentru disciplina Limba și literatura română, clasa a VII-a, veți găsi în portofoliul nostru și un auxiliar dedicat elevilor, planificările și ghidul dedicat profesorului. Aceste materiale vor fi în curând disponibile pe site-ul editurii.

Compoziția de ansamblu a manualului vizează tema generală Orizonturile lumii și ale cunoașterii, dezvoltată într-un parcurs focalizat asupra unor experiențe de cunoaștere fundamentale înțelegerii de către elevi a orizonturilor lumii și a modului în care își lărgesc cunoașterea pentru o raportare conștientă, autonomă și critică la acestea.

Manualul cuprinde șase unități de învățare, o recapitulare inițială și o recapitulare finală. Cele șase unități oferă contexte semnificative de învățare în vederea dezvoltării personale a elevului, prin formarea, exersarea și evaluarea competențelor prevăzute de programa școlară. Rubricile lecțiilor sunt articulate sub forma unui traseu de învățare (din experiența mea, în lumea textului, explorez, aprofundez, reflectez). Metodele tradiționale și complementare de evaluare utilizate sunt: textul de evaluare, portofoliul, proiectul, investigația, autoevaluarea, observarea sistematică a activității și a comportamentului elevilor.

Fiecare unitate este compusă din introducere, o succesiune de lecții de predare-învățare și secvențe de recapitulare și evaluare, astfel:

 

Varianta digitală a manualului cuprinde integral conținutul manualului în variantă tipărită, dar conține în plus activități multimedia (galerii cu informații suplimentare, animații video, exerciții interactive).

 

 

  1. Manualul va fi însoțit de planificare calendaristică și pe unități de învățare în format editabil, pentru a o personaliza.
  2. Ghidul profesorului conține răspunsuri și sugestii pentru toate activitățile propuse in manual.
  3. Auxiliarul dedicat elevilor abordează aceleași teme precum manualul, construind strategii de lectură, de analiză gramaticală etc. Se vor găsi aici suficiente exerciții de consolidare a competențelor vizate de programa școlară.